Fotografiere piese expuse la
Muzeul Memorial “Calistrat Hogas”,
din Piatra Neamt
ANUL: 2020
CREDITE FOTO: Loredana STASISIN, Gabriel TAMASANU
BENEFICIAR: Complexul Muzeal National Neamt
“Dupa disparitia parintilor si a celor doua surori mai mari, Cornelia si Cecilia, [...] Sidonia C. Hogas (profesoara de muzica la Scolile Normale si, apoi, la Liceul de fete din Piatra-Neamt) mosteneste toata proprietatea familiei (casa cu anexa, curtea cu acareturile, tot ce se vede în jur), traieste singura aici, nu se marita niciodata si se îngrijeste de memoria tatalui ei: pastreaza arhiva scriitorului, da informatii despre el istoricilor literari si editorilor, îi pastreaza obiectele personale si ale familiei (mobilele, fotografiile, actele etc.), organizeaza chiar o expozitie permanenta în biroul lui Calistrat Hogas (în 1939) si scrie cartea de memorii Tataia. Amintiri despre C. Hogas. Prin anii ’55 ai secolului trecut, autoritatile locale îi confera chiar statutul de custode (salarizat) al „casei memoriale” (netransformata înca în muzeu).
[...]
În 1967, la vârsta de 85 de ani, Sidonia doneaza statului casa si întreaga proprietate (cladirile, curtea, chioscul / „pavilionul”, fântâna etc.), cu scopul de a fi organizat muzeul memorial (prin testament, cu clauze speciale care interzic orice ingerinta în structura sitului respectiv!). Peste doi ani, în 1969, se deschide oficial Muzeul Memorial „Calistrat Hogas” din Piatra-Neamt.
[...]
Muzeul Memorial, ca singura constructie din Piatra-Neamt care mai pastreaza intacta arhitectura specifica târgului moldovenesc de la sfârsitul secolului XIX (casa a fost reconstruita în 1880), constituie o referinta istorica pretioasa. Protejat de Legea monumentelor istorice si de arhitectura, muzeul impune o secventa pitoreasca în tabloul unui oras care se doreste turistic.”
Mai multe informatii despre Muzeul Memorial "Calistrat Hogas" sunt disponibile aici: mmchpn.muzeu-neamt.ro

